Dit logboek biedt inzicht in het proces van het jongerenproject #Dienaamgaanzezelfwelbepalen. Daar waar de minidocumentaire en de publicatie toegepast kunnen worden op elk project voor en door jongeren, biedt dit logboek een aantal specifieke reflecties over het bovenlokaal cultuurproject #Dienaamgaanzezelfwelbepalen.
Dit logboek is een startdocument en is nooit af. Dit gaat hand in hand met het co-creatieve luik van het jongerenproject. Een artistiek en participatief jongerenproject is echter nooit een lineair maar eerder een circulair proces. Jongeren, partners, intermediairen, geïnteresseerden mogen gerust extra ideeën toevoegen. Op die manier ontstaat er een gedeeld eigenaarschap over deze tekst en worden kennis en inzichten verder gedeeld.
Binnen het jongerenproject #Dienaamgaanzezelfwelbepalen werden jongeren uitgedaagd om zelf een projectidee uit te denken en tot projectrealisatie te komen. Hierin werd naast financiële steun ook procesbegeleiding op maat aangeboden. 15 projecten zagen hierbij het levenslicht. Volgende speerpunten stonden bij elk van deze diverse projecten centraal:
- Het experiment zorgt voor een positieve verandering op het leven in jouw buurt, stad en regio.
- Het experiment zet kunst of creativiteit centraal om aan de slag te gaan met een maatschappelijke uitdaging
- Bij het uitdenken van jouw project worden zoveel mogelijk mensen betrokken: inwoners van je stad of gemeente, creatieve ondernemers, kunstenaars, organisaties, ...
- Als projecthouder of –mede-realisator ben je tussen 16 en 26 jaar
- Het experiment vindt plaats in regio Zuid-West-Vlaanderen
DURF2030 als experimenteerruimte
DURF2030 werd opgericht naar aanleiding van Stad Kortrijk die in 2030 graag de titel van Europese Culturele Hoofdstad in de wacht wil slepen. In het proces daar naartoe wil men graag zoveel mogelijk burgers, organisaties, onderwijsinstellingen... betrekken om met hun ideeën aan de slag te gaan met participatieve bottom-up projecten. DURF2030 biedt de experimenteerruimte en het speelveld waarbinnen dit mogelijk wordt.
Dit bovenlokaal cultuurproject bood de kans om een speelveld te creëren om in Kortrijk en regio de mogelijkheid te creëren om experimenten aan te gaan. Onderstaande fundamenten zijn noodzakelijk om tot een geslaagd jongerenproject te kunnen komen. Deze fundamenten stemmen overeen met de publicatie maar werden aangevuld met extra quotes en bevindingen. Er worden telkens concrete voorbeelden gegeven vanuit verschillende perspectieven: de projectcoördinator, procesbegeleider, jongeren, partners, intermediairen, kunstenaars en sleutelfiguren.
Het proces is bij deze projecten minstens even belangrijk als het afgeleverde product. De weg die deze jongeren doorheen de projecten hebben afgelegd, is bewonderingswaardig. Tegelijk is het product soms wel belangrijk om een bepaalde vorm van erkenning en fierheid te kunnen ervaren.
We werken ook niet meer naar het doel van ‘de videoclip’, het project zelf is eigenlijk al een doel op zich.” (…) “DURF2030 heeft ervoor gezorgd dat ons project krachtig is en niet gewoon een losse flodder van jongeren is. Maar echt iets mooi afgewerkt, professioneel, zodat dat ook wel belangrijk overkomt naar het publiek.
Say My Name
Fundamenten om aan de slag te gaan met projecten voor en door jongeren gekoppeld aan concrete ervaringen uit #Dienaamgaanzezelfwelbepalen
Spelers doorheen het proces
In een jongerenproject zijn er verschillende spelers betrokken. Sommige rollen kunnen door elkaar lopen waardoor één persoon meerdere rollen opneemt. Dit hangt af van project tot project en van de noden die de jongeren zelf hebben. Zo is het belangrijk dat er vanuit de noden van de jongeren aanvullende partners worden gezocht met de geschikte expertise.
Auteurs: Helena Calleeuw – EC Sociale Innovatie VIVES. Projectcoördinator bovenlokaal cultuurproject #Dienaamgaanzezelfwelbepalen.
In nauwe afstemming met jongeren en partners.
Indien je graag iets toevoegt of aanpast aan de tekst: Gelieve contact op te nemen met hello@durf2030.eu.