De DARE TO CARE projecten zijn gekozen! Met onze achtkoppige jury zaten we samen om enkele veelbelovende projecten uit de vele inzendingen te pikken. Hier alvast een korte samenvatting van de projecten maar je leest er hier en op onze social media binnenkort meer over!
Heerlijkheid van Heule - De Vrije Bijdrage
De Heerlijkheid van Heule bouwt met "De Vrije Bijdrage" aan een ecologisch mobiel platform waarin mensen hun vrije bijdrage kunnen leveren. Met andere woorden composttoiletten die beschikbaar zijn op evenementen in het Kortrijkse. De menselijke compost wordt verwerkt tussen struiken en onder bomen op de Heerlijkheid. Daarrond op de wagen die het geheel draagt en mobiel maakt valt ook nog van alles te beleven: een Wall of Waste, Wall of Water, Wall of Wisdom & Words en Wall of Worms.
Tuin van Adem en Eten - De Arena
Met een kerngroep van 10 inwoners uit Sint-Denijs bouwen de enthousiastelingen van de Tuin van Adem en Eten een voormalig woonuitbreidingsgebied om tot een voedselbos. Met de hulp van DURF2030 en growfunding gaan ze in dit voedselbos een Arena bouwen! Dit wordt een ontmoetingsplaats voor stille cultuur en andere activiteiten: yogasessies, workshops rond moestuinieren en ecologie, een rustplaats voor toevallige passanten, een buitenklas-dag van de naburige school en een ontmoetingsplek voor de jongeren en ouders van Ten Dries Jongerenzorg vzw.
Bolwerk Tuin - Stedelijk Labo voor (bio)diversiteit
Het project richt een community op met ambassadeurs uit verschillende maatschappelijke domeinen (milieu, zorg, cultuur, industrie). Via drie interactieve sessies ontwerpen de ambassadeurs samen een programma. Dit programma onderzoekt of en hoe zorg dragen voor biodiversiteit ook zorg dragen voor (kwetsbare) mensen kan betekenen. Via de uitrol van het programma - samengesteld uit een mix van workshops, lezingen en doe-sessies - neemt het brede publiek deel aan deze zoektocht.
Academie Harelbeke Anders - Vogelkastjes in de binnentuin
Met hun vogelkastjes zet Academie Harelbeke Anders (AHA!) in op drie grote aspecten: ‘ecologie’, ‘buurtparticipatie’ en ‘het artistieke’. Van hun binnentuin willen ze een plek maken waar iedereen welkom is om te genieten, te ontmoeten en op ongedwongen manier kennis te maken met kunst. Ze zullen samen met SAMO, de jongerenwerking, de groendienst, kunstenaars en natuurdeskundigen de buurtbewoners uitnodigen om op een artistieke manier vogel- en vleermuisnestjes te maken. De bezoekers kunnen een nestje maken en meenemen naar huis. In de tuin wordt een centrale installatie gebouwd al moederplaats, waar na afloop van het project de buurt kan naar terugkeren op een vrije ontspannen namiddag of naar een georganiseerde activiteit.
BuSo De Hoge Kouter - Biotwope
BuSO De Hoge Kouter is een school voor buitengewoon secundair onderwijs die een aangepast aanbod heeft voor leerlingen tussen 13 en 21 jaar. Op deze school is er een tuinafdeling waar de leerlingen buiten werken (groenten kweken, bloemen zaaien, tuinonderhoud...). Deze tuinafdeling is in volle transitie; de moestuin krijgt nieuwe serres en wordt opengesteld voor alle leerlingen als groene rust- en speelzone. Als kers op de taart zullen ze een natuurwinkeltje bouwen tussen de serre, moestuin en pluktuin, dat volledig door de leerlingen gerund zal worden. Voor de bouw van de serre werken ze samen met VZW Vonck, een kunstcollectief uit Kortrijk die werkt met vrijwilligers met een beperking. Verder zal het winkeltje zo zelfvoorzienend mogelijk gemaakt worden met zonnepanelen en aansluiting op de regenwaterput.